Munkakerülő kerestetik!

Munkakerülő játékok

Az élet túl rövid és túl sok a flashjáték. A Munkakerülő segít eligazodni, itt minden nap találsz valamit, amivel munka vagy tanulás helyett játszhatsz.

Utolsó kommentek

  • bonesej: There are particular dissertation web-sites through the world wide web to make risk-free apparentl... (2023.06.14. 20:14) Aaaaaaaargh!
  • bonesej: There are particular dissertation web-sites through the world wide web to make risk-free apparentl... (2023.06.14. 20:12) Ugráljunk és gyakjunk pókokat!
  • JamesLaim: There are numerous dissertation online sites on the internet are living grab unsurprisingly identi... (2023.02.16. 12:43) Húzd meg jobban
  • JamesLaim: There are numerous dissertation online sites on the internet are living grab unsurprisingly identi... (2023.02.16. 12:42) Ugráljunk és gyakjunk pókokat!
  • hogede: There are numerous dissertation websites on-line because you additionally obtain obviously stated ... (2022.11.22. 11:10) Legyél te is olimpikon!
  • Utolsó 20

Címkék

5 (1) 8bit (1) addiktív (34) akció (110) amegfejtésbennevanahtmlkódban (1) android (3) angol (12) anti lövegtornyos (1) armorgames (1) asszociációs (3) átváltozós (1) autós (7) autós-kikerülős (1) autóverseny (12) benoke98 (1) besztof (1) betűs (7) billiárd (1) box (2) búcsú (1) celeb (1) click (1) cockieclicker (1) csak 18 éven felülieknek (1) csapat (1) cső (1) cukiság (65) curse (1) dagatt (1) dark (1) darkcolumbo (1) demo (4) disztroj (167) egér+WASD (1) egygombos (6) egyklikkes (15) egyperces (25) elastomania (1) elgondolkodtató (20) elma (1) endless (1) építkezős (7) érdekesség (6) escape room (15) ez kifogott rajtam (3) facebook (4) faltenisz (1) faltörő (1) fantasy (7) fejléc (1) fejlesztős (27) fejtörő (1) figyelemjáték (13) fizetős (1) flipper (2) foci (4) földönkívüli (2) főzőcskézős (2) fps (2) gépelős (6) golyó (1) gonoszpiroscsapatos (1) gyerekeknek (27) háborús (1) hajigálós (20) harcolós (7) helikopteres (1) hidden object (10) horror (10) html (1) húsvét (1) időgyilkos (2) ios (4) istenes (1) jójódenemrossz (1) kajás (1) kaland (72) kalapos (1) kalóz (3) karácsony (8) kártyás (8) kattingatós (5) kémia (1) képregény (1) kereskedős (3) kétgombos (1) kincses (1) king (1) királylány (1) kísérletezős (4) kockajáték (1) könnyenmeghalós (1) kovács (1) középkor (2) közlemény (21) közösség (12) kretén (37) különbségkereső (18) kvíz (6) labda (1) labirintus (2) láncreakció (4) letöltős (2) levelup (1) (1) logikai (375) logisztikai (8) lovag (1) lövegtornyos (43) lövöldözős (128) ludum dare (4) macis (1) magyar (20) mahjong (1) mario (5) mászkálós (2) meghal (1) meghalós (1) memória (4) menedzser (10) mese (1) mesterlövés (2) mesterlövész (3) minimalista (53) mobil (4) morbid (1) motoros (1) mozi (2) multiplayer (2) mushroom (1) nagymellű (1) négyzetrácsos (1) nemjáték (10) nemszemétparaszt (1) nitrome (19) nosztalgia (9) növesztős (2) nyeremény (5) nyomozós (2) nyugtató (8) oktató (1) olimpia (1) pályázat (12) pixel (6) platform (13) plencvéeszombisjáték (1) poénjáték (3) pointnclick (127) puzzle (1) reklám (1) relax (6) repülő (1) retro (25) ritmusjáték (6) robot (1) rpg (7) rts (1) sandbox (2) sárkányos (1) savetheworld (1) scifi (13) shockwave (2) shooter (1) space (2) sport (13) stratégia (90) streetview (1) sudoku (1) szavazás (3) szemétparaszt (84) széprajz (1) szerencsejáték (2) szerepjáték (9) szimulátor (3) szőke (1) születésnap (12) tank (2) társasjáték (1) tetris (6) torony (1) tűz (1) ugrálós (38) ügyességi (469) újrakezd (1) űrhajó (1) űrhajós (3) várvédő (34) verekedős (7) véres (11) vicces (32) víz (1) warcraft (1) wasd (1) western (3) windowsphone (1) worms (1) zenei (11) zombis (44) zongora (1) Címkefelhő

Pszichedelikus utazás az erdőben

Botanicula
2012.04.24. 11:00 -szp-

Az Amanita Design-t mindannyian jól ismerjük, a Samorost sorozat, illetve főképp a Machinarium kapcsán. Új játékuk a Botanicula, melyre tmnk fedőnevű olvasónk is felhívta a figyelmet, egy erdei kaland, tele pszichedelikus élménnyel.

A történet nem túl bonyolult, vannak mutáns pókok, akik veszélyeztetik az erdőt, nekünk pedig öt karakter adatott meg egyszerre, hogy megakadályozzuk őket. Vigyázat, a játék bár flash alapú, nem böngészőből futtatható, hanem fizetős, letöltős.

Még több képért, részletes véleményért tessék tovább olvasni!

A látványvilág az Amanitához méltó, persze közel sem olyan feszes, mint a Machinariumban volt, de az erdő közepén ez talán nem is elvárás. Minden mozog, minden reagál ránk, ettől a hangulat gyorsan elkapja az embert. Kellemesen váltakoznak a színekkel teli, illetve a komor hangulatú pályaszakaszok, a zene pedig kiválóan egészíti ki a vizuális élvezetet.

Fejtörőkből, minijátékokból most sincs hiány, sőt, az ágakon történő mászkálás csak mintegy szükséges rossznak érződik, illetve baromi bosszantó, amikor sikerül úgy eltévedni, hogy inkább mentett állást tölt vissza az ember, minthogy visszataláljon az eredeti útvonalra. Ez abból a szempontból viszont fontos erény, hogy körbe-körbe lehet járkálni, a megoldás nem feltétlenül lineáris, bár nyilván az alapvető küldetések egymásra épülnek.

A fejtörők között viszont nem mind igazán jó, logika nélküli próbálgatással is előre lehet jutni, sajnos túl sokszor. Persze nem árt, ha használjuk a fejünket, de velem többször előfordult, hogy nem jöttem rá, hogyan kellene megoldani bizonyos feladatokat, így hosszasan időztem a próbálkozással. Az egyik kedvencem a bogárverseny volt, ahol egy lukas fánk alakú pályán kellett megverni a másik bogarat. Elég sok próbálkozás kellett hozzá, hogy rájöjjek, mi a megoldás...

Összességében a játék hozza azt, amit az Amanita Designtól elvárunk, aki szerette a Samorost sorozatot, annak kötelező darab. De aki csak azért játszott a Machinariummal, mert imádja a steampunk világot, közben infarktust kapott a logikai feladványoktól, az inkább hagyja ki, ez a pszichedelikus világ nem neki való. 

A kiadónak ezúton köszönjük a lehetőséget, hogy kipróbálhattuk a játékot, illetve hogy kétkulcsos tesztverziót biztosítottak számunkra. Ti viszont vegyétek meg (én már megtettem), a zenéje miatt is teljesen megéri, ráadásul ha valaki soknak (vagy éppen kevésnek) ítéli meg a 10 dolláros árat, a humblebundle.com oldalon fizethet érte annyit, amennyit jónak lát, sőt a vásárló maga mondhatja meg, a pénzt milyen arányban kívánja elosztani.
 

gibson "különvéleménye": mivel majdnem egyszerre csaptunk le -szp-vel a lehetőségre, hogy írhassunk a Botaniculáról, ő volt olyan rendes, és kért nekem is egy tesztverziót a kiadótól, hogy én is hozzáírjak a posztjához, hátha van róla különvéleményem. Nos, az a helyzet, hogy nincs :) Én is körülbelül ugyanazt gondolom a játékról, mint ő.
Bár a Machinarium minden részletre kiterjedően kidolgozott, kicsit beteg, melankolikus steampunk világa, vagy a Samorost komor, de mégis vicces, bizarr bolygói és univerzuma nekem jobban bejöttek hangulatilag, egy kis idő után azt vettem észre, hogy a Botanicula is magába szippantott teljesen. Kicsit olyan az egész néha, mintha egy beelesdézett John Lennon rémálomba kerültünk volna, szinte már csak a Lucy in the Sky with Diamonds hiányzik háttérzenének (van helyette viszont egy zseniális ambient soundtrack, ami egyébként külön is megvásárolható).
A feladatok szerintem is eléggé ad-hoc jellegűek lettek, sokszor próbálgatással többre megyünk, mintha megpróbálnánk logikát felfedezni mögöttük (ez nem biztos, hogy véletlen egyébként, én arra is gondoltam már, hogy ez is a koncepció része).
Aki szerette az elődöket, vagy esetleg azokat nem próbálta még, de szereti a mászkálós/klikkelgetős műfajt, az semmiképpen ne hagyja ki a Botaniculát: egy különlegesen szép és hangulatos, elvarázsolt világba kerülünk általa, ahol furcsa és bizarr lények százai várják, hogy megmentsük őket a gonosztól. Maradandó élményt fog nyújtani, azt garantálom. Otthon, egyedül, lehetőleg este, fejhallgatóval ajánlott játszani. 
(Ja, és természetesen, aki teheti, vegye meg, mi is így tettünk, pedig kaptunk egy-egy ingyen példányt a kiadótól.)

 

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (4,1/5)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://munkakerulo.blog.hu/api/trackback/id/tr474467429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálintka. 2012.04.24. 13:33:25

Gyönyörű játék, de kicsit szomorkás. Mikor a "járókelők" mesélik el, hogy testvérüket, családjukat hogy ragadta el az a fekete pók, az nagyon megható. plusz az a síró "süni izé", elvesztette a gyerekeit. Olyan édesen sírt, teljesen megfogott. :)

tmnk · http://blog.tilos.hu/bossabomdia 2012.04.24. 14:27:57

A humblebundle-ös betankolás után (kedves dolog, hogy általunk megválaszott áron lehet kivitelezni az ügyletet és mi oszthatjuk el az általunk utalt pénzt a fejlesztők, egy természetvédelmi alap és az ügyletet hosztoló oldal között) még csak a zenéjét hallgattam meg (soundcloud.com/dvadva/sets/dva-botanicula/s-fbLkY), a Kooky c., a cseh erdők misztikus varázsgombáinak hatását az Amanita Design játékainak és egyéb dolgainak látványvilágához hasonlóan (pl. ez a mexikói, halus-kattingatós videó is megvolt? amanita-design.net/games/osada.html) néhol szintén magán viselő bábfilmet néztem meg, amelyben a lassú zene szintén szép, a gyorsabb témák ott annyira nem az eseteim (www.youtube.com/watch?v=MBQbkbnj780), illetve a Windosill c., nem rossz, de jóval rövidebb point'n'click-et kattingattam végig.
De már várom, hogy sikerüljön időt kerítenem a Botanicula végigjátszásra is, legkésőbb a hosszúhétvégi természetjárás után remélhetőleg össze is fog jönni a dolog. :)

Van 2012.04.24. 14:52:05

Nekem nem jött be annyira, mint a többi játékuk. Szerintem minden logikus volt, sőt, túlságosan is egyértelmű, max a föld alatti mászkálásnál lehet eltévedni...

-szp- 2012.04.24. 15:21:50

@Van: Azért a "gyalogkakukk" összerakásának metodikáját megoszthatnád velem, hosszú találgatásra sikerült csak kiraknom jó néhány béka, illetve csiga megalkotását követően... tedd elé, hogy spoiler, és hagyj ki néhány sort, hogy azok az olvasóink, akik maguk kívánnak rájönni a megoldásra, ne sérüljenek :)

Van 2012.04.24. 15:59:17

@-szp-:
Oké, az próbálgatós, de tudtad, hogy mit kell kirakni és tudtad, hogy mivel, nem? Nem hiszem, hogy egy percnél többet töltöttél vele.

Én a legtöbb időt a "frankenstein" pályán töltöttem a világító bogarakkal. :D

Illetve sokszor csak álltam és csodáltam az élő világot, mert gyönyörűen van megrajzolva/meganimálva.

gibson 2012.04.25. 11:28:19

@Van: igen, a frankensteines pálya volt a legszemetebb, nekem csak walkthrough-val sikerült..

SPOILER

Össze-vissza kakukkoztam ott, meg kattintgattam, meg próbáltam rájönni, hogy a szúnyogom miért olyan sorrendben kondítja meg a gömböket, amilyenben, erre egy kurva tojást kell csak lerakni oda. Majdnem lefejeltem a gépet dühömben, amikor rájöttem :)

SPOILER VÉGE

tmnk · http://blog.tilos.hu/bossabomdia 2012.05.03. 02:04:34

... ööö, bump (szorri), még szűk 23 órája van mindenkinek arra, hogy - csütörtök estéig - lehúzza az általa megválaszott áron a szóbanforgó játékot és a sok extrát a humblebundle.com-on (utóbbiak amúgy azóta kiegészültek néhány térképpel, artwork-ös cuccal és az általam is említett, mexikói-halus, kattingatós videóval, azok számára is, akik korábban tankolták be a dolgokat).
(Illetve néhány nap múlva már csak eljutok a játék csekkolásáig is, éljen! :) )
süti beállítások módosítása